Böbrek Taşları

Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.


BÖBREK HASTALIKLARI

BÖBREK TAŞLARI



Böbrek taşları, normal şartlar altında böbrekte bulunmaması gereken bir cisimdir. Küçük ebatlardaki taşın kolaylıkla çıkması, semptomların hafif seyir etmesine olanak sağlasa da büyük ebatlarda cerrahi müdahaleler belirtilerin giderilmesi için gerekli olabilir. Zaman zaman tekrarlama eğilimi gösteren rahatsızlık, taşın oluşumuna engel olacak bir yaşam tarzı belirlenmesi ile giderilebilir.

Tuz kullanımının azaltılması, bol su tüketilmesi, besinleri iyice yıkadıktan sonra tüketilmesi, protein tüketimini dengede tutulması gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler kronik hale gelmiş taş düşürmeyi kontrol altına alabilir.

Kalsiyum tüketimi, böbrek taşı oluşumu ile de alakalıdır. Tıpkı hayvansal gıdaların tüketiminin zaman içinde taş oluşturması gibi kalsiyumun da fazlaca tüketilmesi zaman içinde taş oluşumunu tetikleyebilir.

Böbrek Taşları Neden Olur?


Böbrek taşları neden olur sorusu sıklıkla karşılaştığım bir soru. Aslında bu sorunun cevabını tek bir cümle ile özetlemek mümkün değildir. Zira oluşum, pek çok farklı faktöre bağlı gelişir.

Yukarıda da bahsettiğim hayvansal gıda tüketimini, kalsiyum tüketimini ve tuz tüketimini azaltmak taşın oluşmasına engel olabilir. Bunun dışında böbrekte taş oluşumu;

  • D vitaminin dengeli tüketilmesi

  • Günde en az 2 litre su tüketilmesi

  • Çay, kahve ve kola gibi sıvıların dengeli tüketilmesi

  • İrsi faktörler

  • Az miktarda hareket edilmesi

  • İnce bağırsak rahatsızlıkları

  • Diğer rahatsızlıkların tedavisi

  • Kullanılan ilaçlar

  • Vücuttaki sitrik asit dengesinin bozulması

  • Protein tüketiminin dengesiz tüketilmesi

  • Vücutta bulunan minerallerin fazla sayıda olması

  • Sık sık sistit olmak


Böbrek Taşı Belirti Nelerdir?


Böbrek taşları belirti diğer alt üreter sistem bozukluğu ya da rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Bunun ana nedeni rahatsızlıkların birbirlerine oldukça benzer belirtiler göstermesidir. Bu konuda yalnızca internetten araştırma yaparak ya da benzer şikayetlere sahip kişilerin izlediği tedavi yolunu takip ederek bir sonuca varmak, sorunu ortadan kaldırmak bu nedenle pek de mümkün değildir. Zira, semptomlar birbirine ne denli benzese de üreter sistemde görülen her bir rahatsızlık için farklı bir tedavi yolu izlenmektedir.

  • En yaygın belirti elbette ağrıdır. Bilhassa idrar yapma esnasında artan ağrılar zamanla böbrekten kasık bölgesine inmektedir.

  • Yaygın olan belirtilerden bir diğeri de idrar renginde görülen değişikliklerdir. İdrar renginin kahverengiye çalması ya da pembemsi bir renkte çıkması

  • İdrar renginin berrak olmaması

  • İdrar yapma alışkanlığında görülen değişiklikler de belirtiler arasında yer almaktadır. Normalden sık idrara çıkma, idrarın az gelmesi gibi değişiklikler söz konusu olur.


Böbrek Taşları Tedavisi


Böbrek taşları tedavisi için farklı yöntemler söz konusudur. Burada esas önemli olan şey, taşın oluşum nedeni ve taşın büyüklüğüdür. Zira böbrekte bulunan taşın, farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Örneğin küçük ebatlardaki taşlar, doğal yollarla kendiliğinden düşebilmektedir. Bol su tüketimi ve fazla hareket küçük ebatlardaki taşlarda etkili olabilmektedir. Onun dışında ESWL taş kırma makinesi ile taşa şok dalgaları gönderilir ve bu şekilde taş kırılabilir. Perkütan taş kırma denilen bir müdahale de büyük ebattaki taşlar için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Üretereskopi adı verilen bir başka yöntem de perkütana benzer.

Son tedavi yöntem ise böbrek ameliyatıdır. Yapılacak bir operasyon ile açık bir şekilde operasyon gerçekleştirilir. Ancak bu yöntem, diğer yöntemlere oranla çok daha uğraş gerektirmesi ve hastaya rahatsızlık vermesi açısından sık tercih edilmemektedir.

 




AYRINTILAR

Çalışma Saatleri


Pazartesi
09:00 – 18:00
Salı
09:00 – 18:00
Çarşamba
09:00 – 18:00
Perşembe
09:00 – 14:00
Cuma
09:00 – 18:00
Cumartesi
09:00 – 16:00
Pazar

İLETİŞİM

Op.Dr. Ruhi GÜNGÖR


İletişim İçin

0505 347-6091


e-Posta

drruhi@hotmail.com




OP.DR. RUHİ GÜNGÖR





OP.DR. RUHİ GÜNGÖR