Nörojen Mesane

Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.

Mesane tümörü neden olur?

Mesane Hastalıkları



Nörojen mesane, mesanenin yani idrar kesesinin felç geçirmesidir. Mesane felci olarak da halk arasında bilinen bu rahatsızlık; normal şartlar altında uyarılan mesanenin uyarılmaması şeklinde seyir eder.

Mesane, normalde torba formu ile bilinen ve çeşitli kaslar ile çevrelenmiş bir organdır. Hem erkek hem de kadınlarda bulunan bu organ, böbreklerin süzdüğü idrarı boşaltıma kadar depolar. İdrarın boşaltılmasına da etki eden mesane, belli bir oranda doluluğa eriştiğinde uyarılmaktadır. Mesanede yer alan sinir uçları ile uyarılma hissi veren mesane bu rahatsızlıkta herhangi bir uyarılma sağlamaz. Bunun sonucunda fonksiyonunu tam anlamı ile yerine getirmeyen mesane tembelliği nedeni ile bir takım sorunlar ortaya çıkartabilir.

Nörojen Mesane Neden Olur?


Nörojen mesane neden olur, merkezi ya da periferik sinir sistemi lezyonlarında yaşanan bozulma ile oluşur. Beyine iletilmeyen idrar yapma isteği sonucu kişi bu hissini kaybeder. Parkinson, demans (bunama, travma (sarsıntı gibi), enfeksiyon, beyin tümörü ve beyin hasarı gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşan bu durum B12 eksikliği ya da doğumda yaşanan bir takım sorunlar ile alakalı olarak görülebilmektedir. Mesane işlev bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz bu durumdan kaçınmak için mesane içini enfeksiyondan uzak tutmak, bol balık tüketmek gibi önlemler alınabilmektedir.

Travma sonucu oluşacak beyin hasarı gibi kişinin elinde olmayan ya da önlem alamayacağı durumlarda da oluşması bakımından bu rahatsızlık önlenebilir değildir.

Nörojen Mesane Belirtileri Nelerdir?


Nörojen mesane belirtileri herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Bunun nedeni herkesin farklı biyolojik yapıya sahip olmasıdır. Yine de belli başlı yaygın belirtiler hastalık sürecinde baş gösterebilmektedir. Bunlar çoğunlukla idrar yapma esnasında ortaya çıkan semptomlardır. En sık görülen semptom idrar tutamamadır. Bunun dışında tıpkı sistit ya da böbrek ve mesane taşlarında olduğu idrar yapma esansında yanma, sık sık idrara çıkma gibi semptomlar da sık görülmektedir.

Belirtiler genel itibari ile aşağıdaki gibidir.

  • Sık sık, istem dışı idrara çıkma ve bu esnada yanma – ağrı hissetme

  • İdrar tutamama

  • Mesanenin sürekli dolu hissedilmesi


Belirtiler göz önüne alındığında spesifik özellikler göstermeyen rahatsızlık, teşhis için farklı yöntemlere ihtiyaç duyar.

Nörojen Mesane Teşhisi


Nörojen Mesane teşhisi, rahatsızlığın belirtilerinin fazla belirleyici olmamasına bağlı olarak farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. Muayene ve çeşitli incelemeler ile teşhis edilen rahatsızlık; fiziksel muayene başta olmak üzere;

  • Anamnez

  • Ürolojik muayene

  • Sistometri

  • Nörolojik muayene

  • Ürodinamik inceleme ile teşhis edilebilir.


Kısacası bu rahatsızlığın teşhisinde birden fazla teşhis yöntemi bulunmaktadır. Totalde pek çok farklı yöntemin kombin edilmesi ile elde edilen veriler, uzman üroloji doktoru tarafından incelemeye alınır. Hasta şikayetleri ve ürolojik rahatsızlık geçmişi de göz önüne alınarak tanı, yalnızca uzman doktor incelemesinden sonra konulur. Teşhis konulduktan sonra tedavi etme işlemi başlatılır.

Nörojen Mesane Tedavisi


Nörojen mesane tedavisi için tıpkı teşhisinde olduğu gibi farklı kombinasyonlar uygulanır. Bunun nedeni rahatsızlığı ortadan kaldırmanın kompleks bir yapıya sahip olmasıdır. Tedavi süresinde öncelikli olarak hastanın yaşam şekli gözden geçirilir. Hayat tarzı ile doğrudan bağlantılı olan hastalık, pelvik kasları doğru kontrol etmek için yapılan egzersizler ile desteklenir. Yapılan egzersizler ile mesane eğitimi tamamlanırken kişinin beslenme şekli de hizaya sokulur. Botoks tedavisi, cerrahi müdahale ve kas eğitimi dışında ilaç tedavisi de uygulanacak kombinasyonlarda önemli ve büyük ölçüde rol oynar.

Hastalar bilhassa gece vakitlerinde idrar tutmamalıdırlar. Tedavide dikkat edilmesi gereken boş mesane ile yatağa girme işlemi, tedavinin seyri ve başarısı açısından değerlidir. Kola, çay ve kahve gibi kafeinli besinlerden uzak durmayı da kapsayan tedavi süreci, mutlaka ama mutlaka bol su tüketimi ile birlikte yürütülmelidir.




AYRINTILAR

Çalışma Saatleri


Pazartesi
09:00 – 18:00
Salı
09:00 – 18:00
Çarşamba
09:00 – 18:00
Perşembe
09:00 – 14:00
Cuma
09:00 – 18:00
Cumartesi
09:00 – 16:00
Pazar

İLETİŞİM

Op.Dr. Ruhi GÜNGÖR


İletişim İçin

0505 347-6091


e-Posta

drruhi@hotmail.com




OP.DR. RUHİ GÜNGÖR





OP.DR. RUHİ GÜNGÖR