Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.
Mesane Hastalıkları
Mesane Sarkması
Organ Sarkması
Organ sarkması, özellikle kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Leğen kemiği içinde yer alan organların sarkmasını kapsayan rahatsızlık idrar torbası, ince ve kalın bağırsak gibi organlarda görülmektedir.
Normal şartlar altında içeride olması gereken organlar, bu rahatsızlık ile dışa doğru çıkar. Farklı nedenlere bağlı olarak kişinin günlük yaşamını kısıtlayan bu hastalık aşağıdaki organlarda sıklıkla görülür.
Rahim sarkması (uretus sarkması)
Mesane sarkması (idrar torbası sarkması)
İnce bağırsak sarkması
Kalın bağırsak sarkması (rektum sarkması)
Bu rahatsızlıklar evreler halinde seyir eder. Alanında uzman bir doktor tarafından muayene ile hastalık evresi belirlenir. Hastalığın evresinin belirlenmesi ile ise tedavi yöntemi belirlenir. Zira bazı durumlarda organ tamamen dışarı çıkarken bazı durumlarda yalnızca;
Gülme
Öksürme
Hapşırma
Ikınma
Gibi durumlarda dışarı çıkar. Hastalığın ilk evrelerinde ise, organ yalnızca olması geren yerden biraz daha aşağı itilir. Hastalığın evresi ne kadar ciddileşirse tedavi şekli de o kadar kapsamlı hale gelir.
Pelvik Organ Sarkması Belirtileri
Pelvik organ sarkması belirtileri, özellikle ileri evrelerde seyir eden rahatsızlıklarda hat safhaya ulaşır. Kişinin günlük yaşantısını kısıtlayan, gün içindeki konforunu yok eden ve psikolojik açıdan olumsuz etkilerde bulunan rahatsızlığın belirtileri aşağıdaki gibidir.
İdrar kaçırma
İdrar yapmada zorluk
Dışkılarken zorlanma
Dışkı yaparken elle müdahale etme gereksinimi duyma
Konfora dayalı cinsel birleşmeden kaçınma
Cinsel birleşme sırasında duyulan ağrı – acı hissi
Kuyruk sokumundan bele doğru uzanan ağrı
Bel ve kuyruk sokumundaki ağrının uzanma ile hafiflemesi – geçmesi
Vajende basınç hissetme
Vajinal kanama
Vajinal akıntı
Cinsel birleşme sonunda orgazm olamama
Organ Sarkması Nedenleri
Organ sarkması nedenleri, çoğunlukla kadınlarda doğum sonrası görülür. Zorlu geçen vajinal doğumlar (normal doğumlar) nedeni ile organın karın içinden dışarı çıkmasını kapsayan rahatsızlık, farklı nedenlere bağlı olarak da görülebilir. Sarkmanın nedenleri aşağıdaki gibidir.
İlerleyen yaşa bağlı sarkma
İri bebek doğurma
Menapoz
Aşırı kilo – şişmanlık – obezite
Bronşit rahatsızlığı
Genetik yatkınlık – İrsi
Kronik kabızlık
Bağ dokusunun zayıf olması
Beyaz ırk
Olması gerekenden fazla yük kaldırma
Tütün ve tütün ürünleri kullanımı
Olarak sıralanabilir. Kısacası bu rahatsızlıktan korunmak için pelvise olumsuz yönde etki edecek, tahriş ederek yıpratacak her tür durumdan kaçınmak gerekmektedir.
Organ Sarkması Tedavisi
Organ sarkması tedavisi, makalemin önceki kısımlarında da belirttiğim gibi rahatsızlığın hangi evrede olduğu ile ilgilidir. Sarkmanın hangi organda olduğuna bağlı olarak seçilen tedavi yöntemi evreye bağlı olarak seçilir. Örneğin hafif derecede seyir eden sarkmalar başlangıç evresi olarak adlandırılabilir. Bu gibi durumlarda bir fizik tedavi uzmanı tedavinin ilk aşaması olur. Uzmanın verdiği egzersiz hareketleri ile bölgedeki kaslar güçlendirilebilir. Rahatsızlık kilo kaybı ile kontrol altına alınabilir.
İleri evrelerde görülen organ sarkmalarında egzersiz tek başına yeterli olmayacaktır. Çoğunlukla ileri yaş aralığına sahip kadınlarda görülen bu durum, cerrahi müdahale ile kontrol altına alınabilir. Vajina duvarını güçlendirme amacı ile konulacak halkla ile hastalık tedavi edilebilir.
Hastalığın son evresinde tedavi yöntemi olarak ameliyat önerilir. Rahmi tamamen sağlığına kavuşturacak cerrahi müdahaleler ile giderilecek şikayetler bazı durumlarda tekrar edebilir. Bunun önüne geçmek ve tedaviyi tamamlamak için kişi cerrahi müdahaleden sonra da yaşam şekline dikkat etmeli, sarkmaya sebep olacak durumlardan uzak durmalıdır.