Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.
Prostat Kanseri
Prostat Kanseri
Prostat kanseri neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Her altı erkekten birinin prostatında yer alan kanser ile ölmesi, bu rahatsızlığın ne denli yaygın olduğunun adeta kanıtı niteliğindedir. Çoğunlukla beyaz erkeklerde rastlanan bu rahatsızlık, tek bir nedene bağlı olarak oluşmaz. Bazen birkaç etkenin birleşmesi ile bazen de yalnızca genetik ya da çevresel faktörlerle oluşan kanser, bu nedenle pek ön görülebilir değildir. Kanser riskini azaltmak bu nedenle düzenli kontrol ve sağlıklı bir yaşam sürmekten geçmektedir.
Prostat kanseri nedenleri aşağıdaki gibidir.
Kalıtsal (Genetik) yatkınlık
Çevresel etkenler
İleri yaş
Beyaz ırk mensubu olma
Yanlış beslenme
Sağlıksız yaşam tarzı
Bilinçsiz alkol tüketimi
Sigara gibi tütün ve tütün mamullerinin tüketimi
Stres, depresyon gibi psikolojik etmenler
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri belirtileri ile seyir eden bir rahatsızlıktır. Kişinin ruh halini olumsuz yönde etkilemenin dışında pek çok fiziksel kısıtlama da getiren rahatsızlık, diğer prostat hastalıkları ile benzer semptomlar göstermektedir.
Rahatsızlığın belirtileri, rahatsızlığın bulunduğu evre ile de doğrudan alakalıdır. Başlangıç evrelerinde kişiye fazla sorun teşkil etmeyen hastalık, ileriki evrelerde semptomlarını ve bu semptonların baskınlığını arttırır. Sonuç olarak kişiyi toplumsal yaşamdan soyutlama noktasına getirebilen bu hastalığın erkenden teşhis edilmesi bu nedenle oldukça önemlidir.
Genel itibari ile prostatta bulunan kanserli hücrelerin belirtileri aşağıdaki gibidir.
İdrar yaparken hissedilen zorlanmalar
İdrar yaparken yeterli gücün sağlanamaması
İdrarın renginde görülen değişiklikler
İdrarda bariz biçimde belli olan kan
Menide bulunan kan lekeleri
Boşalma esnasında yaşanan ağrı hissi
Kasık bölgesinde huzursuzluk
Ereksiyon problemleri
Genel kemik ağrısı
Prostat Kanseri Tedavisi Var Mıdır?
Prostat kanseri tedavisi elbette vardır ve ülkemizde uygulanmaktadır. Tedavi özellikle ilk evrelerde tespit edildiği takdirde büyük oranda başarı sağlar. Bu bağlamda kanserin tedavisinde teşhis, yapılacak ilk tedavi girişimidir diyebiliriz.
Teşhis, PSA adı verilen kan testi, rektal tuşe adı verilen ve elle gerçekleştirilen fiziksel muayene, transrektal ultrasonografi adı verilen makat ultrasonografisi ve insülin gibi çeşitli test ve yöntemler ile belirlenebilir. Kanser ve kanser evresi belirlendikten sonra bulgulara göre tedavi farklı biçimlerde seyir edebilir.
Cerrahi müdahaleler (başlangıç evresi)
Radyoterapi (başlangıç evresi)
Hormonal tedavi (takviye tedavi)
Prostat kanseri aşıları (son evrelerde yaşam süresini uzatır)
Radyoaktif Lutesyum
Yumurtalık alımı (bazı durumlarda)
Prostat Kanseri Ölümcül Müdür?
Prostat kanseri ölümcül müdür sorusunun cevabı ne yazık ki evettir. Tedavisi gerçekleştirilmediği ya da tamamlanmadığı takdirde ölümcül sonuçlar verebilen bir rahatsızlıktır. Bu yönü ile erken teşhis edilmesi hayati önem taşıyan kanser türü, erkekler arasında en çok görülen kanser çeşidi olması ile de muayeneyi adeta zorunlu kılar. Gerçekleştirilecek test, muayene ve biyopsiler ile evresi belirlenen kanser, çoğunlukla tedavi edilebilir durumdadır. Lakin toplumdaki pek çok erkeğin şüphelerini dile getirmekten çekinmesi, şikayetlerini dile getirmemesi gibi anlamsız durumlar yaratmaktadır. Sırf bu çekinceler ile kontrollerini düzenli yaptırmayan pek çok kişi, yaşadığı semptomları da göz ardı etmektedir. Durum göz ardı edilemeyecek bir hal aldığında doktora başvuran kişiler ne yazık ki ileri evrede kanser sahibi olduklarını öğrenebilmektedir. Bu nedenle belirtileri yaşayan kişiler muayeneden kaçınmamalı, mutlaka düzenli kontrollerini gerçekleştirmelidir.