Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.
Ürojinekoloji
Sistit
Sistit, bir alt üriner sistem rahatsızlığıdır. İdrar yolları iltihaplanması olarak da halk arasında anılan bu rahatsızlık, hem kadın hem de erkeklerde görülmektedir. Erkeklere oran ile kadınlarda çok daha sık görülen bu rahatsızlık aynı zamanda idrar torbası iltihaplanması olarak da adlandırılmaktadır.
Sistit Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılan bu rahatsızlığın belirtileri aşağıdaki gibidir.
Sık sık idrara çıkma isteği
İdrar yaparken yanma – sızlama – acıma hissi
Mesaneyi tam anlamıyla boşaltamama hissi
Aniden gelen idrar yapma isteği
Cinsel birleşme sırasında ağrı – acı hissi
İdrarda kan bulunması – pembe ya da kahverengi idrar rengi
Kasık ve karında ağrı hissi
Hastalığın ileriki evrelerinde kusma – sıtma – ateş
Sistit belirtileri kişiler için zaman zaman kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bunun nedeni alt üriner sistemde görülen rahatsızlıkların üç aşağı beş yukarı benzer semptomlar göstermesidir. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, mesaneyi tam boşaltamama hissi gibi belirtiler hem böbrek taşı hem de prostat büyümesi gibi rahatsızlıklarda da görülebilmektedir. Bu nedenle teşhis ve tedavi süreçlerini bir uzmana danışmak rahatsızlıktan kesin olarak kurtulmanın en hızlı yoludur. Yapılacak çeşitli kan ve idrar testleri dışında fiziksel muayenelerle de sorunun ne olduğunu tespit etmek oldukça kolaydır. Bu nedenle ilerleyen süreçte daha büyük sorunlara mahal vermemek için hastaların mutlaka bir üroloji doktoruna danışması, gerekli testlerden geçerek kendisine ve hastalığına en uygun tedavi yöntemine danışmasını şiddetle tavsiye ederim.
Sistit Tedavisi
Sistit tedavisi, oldukça kolay bir rahatsızlıktır. Bu noktada önemli olan tedavinin sonunu getirebilmektir. Hastalığın belirtileri tedavinin etkisi ile iyileşme sağlanmadan ortadan kalkabilir. Bu gibi durumlarda hasta iyileştiğini düşünerek tedaviyi yarım bırakabilir. Yarım bırakılan tedavi ile sistem enfeksiyondan tam olarak kurtulamaz. Bu şekilde hastalık tekrarlayarak zamanla kişiye aynı rahatsızlıkları tekrar verebilir.
Hastalıkta en etkili tedavi elbette doktorunuzun önerdiği olacaktır. Lakin seçenek olarak ilaç, antibiyotik ilaç, su ile karıştırılan toz antibiyotikler, temizleyici jeller ve lokal kremler verilebilmektedir. Lakin bu tedavi yöntemini yalnızca uzman bir ürolog doktor yapacağı tam idrar tahlil ile belirler. Aksi halde enfeksiyona sebep olan bakteri tedavi edilemez. Bakteri tedavi edilmediği takdirde hastalık böbreğe kalıcı bir hasar verebilir.
Bitkisel Sistit Tedavisi
Bitkisel sistit tedavisi, hastalıktan mustarip pek çok kişinin başvurduğu alternatif tedavi yöntemidir. Çoğunlukla ilaç tedavisini yarım bırakan hastaların tercih ettiği bu yöntem, tekrarlayan sistitte tercih edilir. Bitkisel yöntemlerle hastalığın hafifletilmesi mümkün olsa da makalemin başında da belirttiğim gibi bir üroloji doktoruna danışmak çok daha etkilidir. Genelde ödem söktüren bitki çayları, antiseptik özelliği bulunan yiyeceklerin tüketimini kapsayan alternatif tedavi yöntemlerinde en bilinen yöntemler aşağıdaki gibidir.
Tuvalet ihtiyacı hissedildiği anda ihtiyacı gidermek
İhtiyaç sonrası genital temizliği doğru biçimde yapmak
Sık iç çamaşırı değiştirmek
Çay – kahve gibi içeceklerin tüketimini azaltmak
Gün içinde bol bol su içmek
Islak iç çamaşırı başta olmak üzere alt bölgeyi ıslak tutmamak
Cinsel birleşmelerde prezervatif yolu ile korunmak
Bol kıyafetler giymek
Ödem söktürücü maydanoz suyu kürü gibi içecekleri tüketmek