Kadınlarda Mesane ve Organ Sarkması

Çalışmalarıma Üroloji bilim dalında başlamış ve uzmanlığını almış birisi olarak, insan sağlığına ve yaşamına katkıda bulunmaktan onur duydum. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeni teknikler sayesinde artık birçok ürolojik hastalıkların tedavisini yapabilmekteyiz. Mahremiyetin hassas olduğu Üroloji bilim dalında hastalarımın sağlıkları kadar mahremiyetlerine önem vermekteyim.


Ürojinekoloji

Kadınlarda Mesane ve Organ Sarkması



Kadınlarda organ ve mesane sarkması oldukça ciddiye alınması gereken bir konudur. Kadın organlarının farklı bölümlerinde görülebilen bu deformasyonlar, yine pek çok farklı rahatsızlığa ya da duruma bağlı olarak oluşabilir.

Herhangi bir fizyolojik rahatsızlığa neden olmasa dahi kadının kişisel yaşantısındaki ruh haline etki eden bu rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Aksi takdirde kadın cinsel hayattan kendisini soyutlayabilir.

  • Makat Sarkması

  • Mesane Sarkması

  • Rahim Sarkması

  • Vajinal Güdük Sarkması

  • Bağırsak Sarkması


gibi pek çok farklı çeşidi bulunan bu rahatsızlık yapılacak cerrahi bir müdahale ile giderilebilir. Kayda değer ağrı ve acıya sebep olmayan operasyon, kişiye uzun vadede mutlu bir cinsel yaşam imkânı sunabilir. Özgüven açısından büyük önem taşıyan ve kadınlar için değerli bir mabet olan bu organların estetiği bu nedenle oldukça yaygındır.

Kadınlarda Organ ve Mesane Sarkması Belirtileri


Kadınlarda organ ve mesane sarkması belirtileri, kişinin sahip olduğu sarkma sorununun ne boyutta olduğu ile ilgilidir. Zira evre evre seyir eden bu rahatsızlık, ileriki evrelere taşındıkça daha belirgin bir hal alır. Zaman zaman ağrı şikâyetleri ile kendisini gösteren belirtiler, kimi zaman tamamen sessiz olabilmektedir. Sessiz seyir etmeyen durumlarda özellikle sabahları yaşanan ağrı, kramp ve sızlamalar durumun ciddiyeti ve evrenin teşhisi bakımından büyük önem taşır. Belde ve cinsel birleşme sırasında ağrı şeklinde kendini gösterebilen belirtileri kısaca sıralamak gerekirse;

  • Vajinanın iç kısmından dışa doğru doku uzantılarının görünür halde olması

  • Zayıf, orta ya da şiddetli biçimde görülen bel ağrıları

  • Alt karın bölgesinde hissedilen aşağı çekilme ya da dolgunluk hissi

  • Cinsel birleşme durumunda zayıf, orta ya da şiddetli biçimde görülen ağrılar


 

Kadınlarda Organ ve Mesane Sarkması Nedenleri


Kadınlarda organ ve mesane sarkması nedenleri çeşitli olması nedeni ile oldukça yaygındır. Bir uzman tarafından gerçekçekleştirilecek muayene ile kolaylıkla tespit edilen organ sarkması, yalnızca doktorun uzman bakışı ile teşhis edilebilir.

  • Kadınlarda zorlu geçen doğumlar

  • Kadınların çok sayıda doğum yapması

  • Kadınların iri bebek doğurması

  • Kadınlarda vajinal doğum

  • Aşırı kilo alımı – aşırı kilolu olmak

  • İleri yaş


Gibi faktörler kadınlarda organ sarkmasına neden olabilmektedir. İdrar kaçırma belirtileri ile seyir eden hastalık özellikle öksürme, hapşurma, yoğun gülme, ıkınma gibi beklenmedik durumlarda hastanın az ya da çok olmak üzere değişen miktarlarda idrar kaçırmasına neden olur.

Akciğerde yer alan bir takım rahatsızlıklara bağlı görülen sarkmaların da söz konusu olduğu bu rahatsızlıkta karın çevresinde yer alan kasların güçlendirilmesi hastalığın seyrini etkileyebilir. Özellikle ilk evrelerde etkisi görülen bu yöntem bir önlem olarak da sunulabilir.

Kadınlarda Organ ve Mesane Sarkması Tedavisi


Kadınlarda organ ve mesane sarması tedavisi; hastanın genel sağlık durumuna göre farklı yöntemler izleyebilir. Bunun nedeni kadının ileriki süreçte gerçekleştireceği eylemlerdir. Örneğin;

  • Kadının yaşı

  • Bundan sonraki süreçte kadının doğum yapıp yapmayacağı

  • Rahatsızlığın hangi evrede olduğu


Gibi detaylar operasyonun gerçekleşmesini doğrudan etkiler. Örneğin ileriki süreçte doğum yapmayı düşünen hastalarda vajina içini kapsayan çıkartma işlemi yerine; yalnızca duvarların düzeltilmesini kapsayan operasyonlar gerçekleştirilebilir. Duvarların düzeltilmek sureti ile düzeltildiği durumlarda da doktorlar hastalarına vajinal doğum (normal doğum) yerine sezaryen doğum gerçekleştirmelerini önermektedir.

Tekrarlama eğiliminde olan organlarda sarkma, özellikle ileri seviye hastalar için bir sorun teşkil etmektedir. Yalnızca duvarların düzeltilmesi ile değil; sarkan derinin karın içerisinden gerdirilmesi ile gerçekleştirilen ilerlemiş rahatsızlıklarda durumun tekrarlaması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

 




AYRINTILAR

Çalışma Saatleri


Pazartesi
09:00 – 18:00
Salı
09:00 – 18:00
Çarşamba
09:00 – 18:00
Perşembe
09:00 – 14:00
Cuma
09:00 – 18:00
Cumartesi
09:00 – 16:00
Pazar

İLETİŞİM

Op.Dr. Ruhi GÜNGÖR


İletişim İçin

0505 347-6091


e-Posta

drruhi@hotmail.com




OP.DR. RUHİ GÜNGÖR





OP.DR. RUHİ GÜNGÖR